Rijksoverheid en VRT
Laatste update: 13 april 2021
Heeft u vragen over het coronavirus of de (gevolgen van de) maatregelen? Bel dan tussen 8.00 en 20.00 uur met het publieksnummer van Rijksoverheid: 0800 1351.
Persconferentie 13 april - Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk
De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.
Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.
Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.
Lees meer over de persconferentie van 13 april op de website van Rijksoverheid
Vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok in om 22.00 uur
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Vanaf woensdag 31 maart is het tijdstip van deze avondklok verschoven naar 22.00 uur. Dat betekent dat iedereen tussen 20.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.
Meer informatie over de avondklok vindt u op de website van Rijksoverheid
Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19
Het gaat nog niet goed met de besmettingen van het COVID-19-virus in Nederland. Daarom gelden vanaf 1 december de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 en de bijbehorende ministeriele regelingen. Deze gelden voorlopig voor 3 maanden. Hiermee staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Eerste en Tweede kamer en het lokale bestuur meer betrokkenheid. De wet en de ministeriele regeling vervangen de noodverordeningen.
Mondkapjesplicht publieke ruimtes
Vanaf 1 december is iedereen vanaf 13 jaar verplicht om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Het gaat dan onder andere om supermarkten en het gemeentehuis. Voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen geldt een uitzondering. Meer informatie over de uitzonderingsregel en hoe u kunt aantonen dat deze voor u geldt, vindt u op de website van Vilans.
Lees meer over de mondkapjesplicht op de website van Rijksoverheid
Lees meer over de uitzonderingen op de mondkapjesplicht op de website van Vilans
Ontheffingen en gemeentelijke verordeningen
De bevoegdheden voor de uitvoering van de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus komen bij de burgemeester te liggen en niet meer bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. In uitzonderlijke gevallen kan de burgemeester een ontheffing geven op bepaalde regels uit de wet. Het regionaal crisisteam blijft bestaan als overlegplatform van alle Twentse burgemeesters.
Los van bovenstaande geldt dat de gemeente met eigen gemeentelijke verordeningen en bevoegdheden zelf binnen de wet regels kan stellen. Denk daarbij aan: het afsluiten van straten, gebieden en parken, het verplaatsen van markten of aanpassen van terrassen vanwege het risico van opeenhoping van mensen. Bij de bestrijding van covid-19 hebben de bevoegdheden uit de Tijdelijke Wet voorrang boven andere (reguliere) bevoegdheden.